Nastavkom istraživanja stranice prihvatate upotrebu kolačića. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije i/ ili ne želite da imate kolačiće kada koristite stranicu, posetite deo O kolačićima.

Slažem se
Uticaj IKT na faktore nezaposlenosti u Španiji i Srbiji - uporedna analiza za praktične preporuke

Uticaj IKT na faktore nezaposlenosti u Španiji i Srbiji - uporedna analiza za praktične preporuke

Rukovodilac projekta: dr Dejana Pavlović

Trajanje projekta: 2021-2022

Mnoge zemlje unutar EU nastoje da oporave nacionalne ekonomije od zastoja koji je 2008. godine uzrokovan globalnom recesijom. Uprkos korektivnoj monetarnoj i fiskalnoj politici, došlo je do jasnog neuspeha u pronalaženju rešenja za efikasno uključivanje mladih na tržište rada. Nezaposlenost mladih predstavljala je značajan društveni i ekonomski izazov i pre 2008. godine, a dodatno je pogoršana krizom na evropskom nivou, ostavljajući mlade radnike u položaju nedovoljne zaposlenosti ili nezaposlenosti. Ovaj sindrom „izgubljene generacije“ predstavlja rizik za održivi rast. Iako je poslednjih godina došlo do pada nezaposlenosti mladih, ona je i dalje veća nego među drugim starosnim grupama, što ukazuje na to da kreatori javnih politika nisu bili u stanju da pronađu rešenje za ovaj problem.

Cilj projekta je da se analiziraju posledice nezaposlenosti, kako na nezaposlenost mladih, tako i na društvo u celini. Na osnovu uporedne analize dosadašnjih empirijskih studija, analize postojećih javnih politika i strategija i dostupnih statističkih podataka, saradnja istraživača će omogućiti identifikaciju ključnih ekonomskih i društvenih faktora koji utiču na visoku stopu nezaposlenosti (mladih i celokupnog stanovništva) u Srbiji i Španiji.