Nastavkom istraživanja stranice prihvatate upotrebu kolačića. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije i/ ili ne želite da imate kolačiće kada koristite stranicu, posetite deo O kolačićima.

Slažem se
Proslava 65. godišnjice

Proslava 65. godišnjice

U prostorijama Instituta ekonomskih nauka, 4. decembra 2023. godine, obeleženo je 65 godina rada naše naučne institucije. Kao i svake godine, našim istraživačima su dodeljene jubilarne nagrade za 5, 10 i 20 godina rada kao i nagrade za najboljeg mladog istraživača, godišnja nagrada „Tomislav Popović“ koja se dodeljuje za izvrsnost u radu i nagrada „Branko Horvat“ za životno delo. Ovogodišnji dobitnici su Boban Nedeljković, kao najbolji mladi istraživač, Ivana Domazet za izvrsnost u radu i Vesna Pejović za životno delo.

Naš prvi direktor i kandidat za Nobelovu nagradu za ekonomiju, prof. Branko Horvat je davne 1968. godine povodom obeležavanja prve decenije rada naše institucije rekao: „Prelistavajući izvještaje iz proteklih godina i prekapajući po sjećanjima, postao sam svjestan da historijat ovog našeg Instituta liči više na historijat jedne borbene jedinice nego jedne naučne ustanove... I zbog toga u jednom realističkom historijskom osvrtu toj borbi treba dati određeno mjesto.”

Ponosni na jubilej, ali istovremeno svesni odgovornosti za očuvanje postignutog i ostvarivanje ambicioznih ciljeva postavljenih Strategijom'25 i Planom transformacije Instituta ekonomskih nauka, čvrsto verujemo i sledimo ono što su naši osnivači imali na umu kada su započinjali istoriju našeg Instituta - da se spoznajom, učenjem i saznanjem, celokupno društvo menja i to na bolje.

Sa zahvalnošću prema svim zaposlenima, saradnicima i podršci koju je dobio tokom 65 godina postojanja, Institut ekonomskih nauka gleda u budućnost sa optimizmom jer ostvareni rezultati potvrđuju da smo prepoznati kao naučnoistraživačka institucija od poverenja koja je stekla visoku reputaciju u regionu Jugoistočne Evrope.