Nastavkom istraživanja stranice prihvatate upotrebu kolačića. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije i/ ili ne želite da imate kolačiće kada koristite stranicu, posetite deo O kolačićima.

Slažem se
Istraživanje IEN o oporezivanju duvana u Srbiji predstavljeno na međunarodnoj konferenciji i radionici u Beču

Istraživanje IEN o oporezivanju duvana u Srbiji predstavljeno na međunarodnoj konferenciji i radionici u Beču

Članovi istraživačkog tima Instituta ekonomskih nauka (IEN) na projektu "Tobacco Taxation in Eastern Europe", dr Jovan Zubović, direktora IEN i koordinator istraživačkog tima, dr Olivera Jovanović i dr Valentina Vukmirović, učestvovali su na dva međunarodna događaja: „Conference on Health Tax Reforms“, održanoj u kancelariji Svetske banke u Beču 24-25. juna 2024. godine, i „Health Taxation Workshop“ u Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču (Wiiw) 25-27. juna 2024. godine.

Konferenciju su organizovali Svetska banka, Institut za međunarodne ekonomske studije u Beču (Wiiw) i Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Okupila je predstavnike Svetske banke, Bloomberg Philantropies, Evropske komisije, Svetske zdravstvene organizacije, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, OECD-a, kao i predstavnike ministarstava i institucija iz oblasti javnih finansija i javnog zdravlja iz Bosne i Hercegovine, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Kosova*, kao i predstavnike istraživačke zajednice. Konferencija je istakla da efikasna akcizna politika za proizvode poput duvana, alkohola i gaziranih i zaslađenih pića predstavljaju jednu od najefikasnijih strategija za smanjenje konzumacije štetnih proizvoda i, posledično, sprečavanja njihovih negativnih posledica po zdravlje ljudi.

Na konferenciji je dr Jovan Zubović predstavio rezultate istraživanja o makroekonomskom uticaju oporezivanja duvana u Srbiji, ističući da redistribucija čak i 80% dodatnih prihoda od poreza u potrošnju za dobra i usluge koji smanjuju siromaštvo i poboljšavaju društveno blagostanje, ima pozitivan makroekonomski uticaj na proizvodnju, dohodak i zapošljavanje.

Tokom trodnevne radionice u Wiiw-u, članovi projektnog tima predstavili su svoja istraživanja u otvorenoj diskusiji sa predstavnicima istraživačkih timova iz Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Turske i Ukrajine.