Трећи истраживачки састанак поводом пројекта „Унапређење политике опорезивања дуванских производа у земљама са ниским и средњим нивоом дохотка“

 

seminar

Tоком 17 и 18. септембра 2018. године, у просторијама Института економских наука одржан је трећи истраживачки састанак представника националних тимова земаља конзорцијума Западног Балкана ангажованих на пројекту “Унапређење политике опорезивања дуванских производа у земљама са ниским и средњим нивоом дохотка”. Пројекат је подржан од стране универзитета Илиноис у Чикагу, а финансиран од стране Bloomberg иницијативе за смањење употребе дуванских производа.

Детаљније >>>

 

 

Посета професора Стивена Б. Каудила

 

predavanje

Стивен Б. Каудил, руководилац Департмана за eкономију на Florida Atlantic Универзитету, посетио је Институт економских наука 02.08.2018. године, и одржао предавање на тему примене finite mixture модела у економији и финансијама.

Детаљније >>>

 

 

 ИЕН Летња школа економетрије

lse logo

У периоду 02.07.2018.-05.07.2018. године, у реновираним и новоопремљеним просторијама Института економских наука, одржана је прва ИЕН Летња школа економетрије у Србији. ИЕН Летња школа економетрије 2018 окупила је полазнике из свих земаља региона, и пружила им могућност да се упознају са радом у програму СТАТА, једном од најпопуларнијих и најчешће коришћених статистичких пакета.

Детаљније >>>

 

 

Радионица "Примењена Stata"

 

predavanje

Toком 27 и 28. јуна 2018. године, у просторијама Института економских наука се одржала радионица "Примењена STATA - Deatonov модел одрђевања ценовне еластичности Анкете о потрошњи домаћинстава“. Скуп је реализован у сарадњи са Универзитетом Илиноис из Чикага у склопу активности на међународном пројекту „Унапређење политике опорезивања дуванских производа у земљама са ниским и средњим дохотком“. Предавачи на радионици су били професор Rijo John, Центар за истраживање јавних политика из Индије и Марко Владисављевић, истраживач сарадник на Институту економских наука из Београда.

Детаљније >>>

 

 

Други квадрилатерални годишњи скуп јачања истраживачких капацитета 17-18 мај

seminar

Одржан је други скуп у организацији 4 института из WIIW из Беча, Економски Инситут из Загреба, Институт за међународну економију из Будимпеште и ИЕН из Београда.

На скупу је презентовано 16 студија.

Детаљније >>>

 

 

Истраживачки састанак поводом пројекта “Унапређење политике опорезивања дувана у земљама са ниским и средњим нивоом дохотка”

conference

Представници Института економских наука- др Јован Зубовић, др Исидора Љумовић, др Михајло Ђукић и ма Оливера Јовановић су учествовали на конференцији о економији дувана у Централној и Источној Европи уз посебан осврт на пореску политику. Конференција је уједно била и други истраживачки састанак националних тимова на пројекту “Унапређење политике опорезивања дувана у земљама са ниским и средњим нивоом дохотка”. Период одржавања конференције је 8-10 Мај 2018. године у Варшави, Пољска.

Детаљније >>>

Посета студената из Холандије

predavanjeИЕН је 24.04.2018. угостио групу 16 студената из Холандије на мастер студијама из области Јавних политика са Института за друштвене студије Универзитета Ерасмус из Ротердама. Представници ИЕН др Јован Зубовић, др Мирјана Радовић-Марковић, др Исидора Љумовић, др Михајло Ђукић, др Исидора Бераха и др Александра Брадић-Мартиновић су представили пројекте Института у области креирања и анализе јавних политка.

Групу студената је предводио др Карим Книо, руководилац студијског програма.

Детаљније >>>

 

Kick off – први састанак националних тимова на пројекту „Унапређење политике опорезивања дувана у земљама са ниским и средњим дохотком“

sastanak

Дана 26. фебруара 2018. године, на Институту економских наука у Београду, одржан је први састанак свих истраживачких тимова на пројекту "Унапређење политике опорезивања дувана у земљама са ниским и средњим дохотком", подржаног од стране Универзитета Илиноис у Чикагу, а финансиран од стране Bloombergг иницијативе за смањење дувана. Институт економских наука је регионални координатор истраживања о опорезивању дувана у земљама Западног Балкана.

Детаљније >>>

 

 

 Часопис Национална мрежа средњих предузећа у Републици Србији

nmsp_korica

Публикован је други бројј новог часописа "Национална мрежа средњих предузећа у Републици Србији".

Преузмите комплетан број >>>

 

Interreg IPA Програм прекограничне сарадње Србија - Хрватска 2014-2020.

project

У априлу 2017. године, Заједнички одбор за праћење (Joint Monitoring Committee) Interreg IPA програма прекограничне сарадње Србија-Хрватска за период 2014-2020. године одобрио је за финансирање пројекат Института економских наука под називом Enriching tourism offer for persons with visual impairment and blindness (VISITUS). Пројекат VISITUS један је од 24 пројекта одобрених за финансирање од укупно 127 пројектних предлога пристиглих у оквиру Првог пројектног позива за период 2014.-2020, један од 6 прихваћених у оквиру Приоритетне области 3 - Допринос развоју туризма и очувања културног и природног наслеђа.

Детаљније >>>

 

 

Aкредитација Института

ien akreditovan

Дана, 3.11.2015. године Одбор за акредитацију научноистраживачких организација Министарства просвете, науке и технолошког развоја донео је Одлуку којом се акредитује Институт економских наука у Београду, Змај Јовина 12, као научни институт - установа у области друштвених наука – економија, за обављање научноистраживачке делатности јер испуњава услове прописане Законом о научноистраживачкој делатности.

Oдлука >>>

Национални конвент

Национални конвент о Европској унији (НКЕУ) представља платформу која у име цивилног друштва окупља радне групе које покривају целину преговарачког процеса са задатком да у директној комуникацији са државним експертским тимовима помогну и унапреде националну позицију у преговарачком процесу приступања Србије Европској унији, али и да заштите јавни и општедруштвени интерес, као и да контролишу испуњеност онога на шта се преговарачким процесом обавезујемо према ЕУ. Руководиоци Радних група НКЕУ из редова ИЕН су др Марко Маловић и ма Александар Здравковић. Дeтаљније >>>