Научне конференције

skup2


9. ГОДИШЊА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА

Дана, 26. октобра 2017. године у организацији Института економских наука и Економског факултета из Ниша, одржана је годишња међународна научна конференција Sustainable Growth in Small Open Economies. Конференција је имала 3 сесије у оквиру којих је презентовано 39 радова, а др Виола Лоринова, др Дубравка Јурлина Алибеговић и др Игор Младеновић презентовали су своје радове у оквиру пленарне сесије.


8. ГОДИШЊА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА

Годишња међународна научна конференција Impact of Еconomic Policies on Attaining Resilient Growth одржана је 27. октобра 2016. године у Институту економских наука.


EEE2016

У периоду од 27-29 октобра 2016., одржана је међународна конференција "ЕЕЕ2016" у Београду, где је Институт економских науке био један од суорганизатора конференције заједно за Београдском банкарском академијом И Високом школом академских студија за пословну економију и предузетништво.


LEADERSHIP AND ORGANIZATION DEVELOPMENT

У периоду 16-19.06.2016. одржана је конференција "Leadership and Organization Development" у Китену, Бугарска. Поред 150 учесника, Институт економских науке је као један од суорганизатора конференције имао привилегију да представи 2 рада на пленарној сесији.


II РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА "ЗАРАДЕ И МОДЕЛИ НАГРАЂИВАЊА У ЗЕМЉАМА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ"

Београдска банкарска академија, Међународна организација рада, Институт економских наука и Мрежа за пословну подршку (БСН), организовали су 26. и 27. маја II регионалну конференцију посвећену проблематици зарада, њиховом везивању за радни учинак и моделима награђивања.


EUROPE AND ASIA: ECONOMIC INTEGRATION PROSPECTS

На Београдској банкарској академији је 25. и 26. јануара 2016. одржана међународна научна конференција под називом “Europe and Asia: Economic integration prospects” на којој је ИЕН био супрганизатор.


RRPP TRAINING SEMINAR - QUALITATIVE DATA MANAGEMENT AND ANALYSIS

На Институту економских наука одржан је дводневни ПОВРАТАК РАЗВОЈУ. Семинар је организован у оквиру компоненте “Capacity Building” Регионалног програма подршке истраживањима у области друштвених наука (РРПП).


ОДРЖИВА ПОЉОПРИВРЕДА И РУРАЛНИ РАЗВОЈ У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СТРАТЕШКИХ ЦИЉЕВА РС

Годишња конференција Института за економику пољопривреде „Одржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру Дунавског региона“ - регионалне специфичности, одржана је 10. i 11 децембрa 2015. године на којој је ИЕН био суорганизатор.


DEVELOPMENT, COMPETITIVENESS AND INEQUALITY IN EU AND WESTERN BALKANS

Институт економских наука, Београд, Економски факултет Суботица и Универзитет Св. Ккимент Охридски, Софија, организовали су 26. новембра 2015. годину међународну научну конференцију: "Development, Competitiveness and Ineqiality in EU and Western Balkan". 

На почетку конференције додељене су две награде. Награда "Ана Јашко" за најбољи истраживачки рад додељена је ма Оливери Јовановић и награда "Томислав Поповић" за најбољи научни рад додељена је др Сањи Филиповић.

Конференција је имала три сесије на којима је презентовано двадесет пет радова, a др Едвард Јакопин, др Нермин Оруц и проф. др Мирјана Радовић-Марковић презентовали су своје радове у оквиру пленарне сесије.


NEW ECONOMIC POLICY REFORMS

9. децембар
10. децембар

Поводом обележавања јубилеја 10 година постојања Београдске банкарске академије, ИЕН и ББА организовали су дводневну међународну научну конференцију под називом: "New Economic Policy Reforms". На конференцији су учествовали представници из већег броја земаља, факултета, института и државних институција.


COMTEMPORARY TRENDS AND PROSPECTS OF ECONOMIC RECOVERY

У периоду 10-11. октобара 2014. године на Универзитету у Ници Софија Антиполис одржана је међународна научна конференција под називом "Comtemporary Trends and Prospects of Economic Recovery". ИЕН је заједно са заједницим института југоисточне Европе (СЕЕА) био један од суорганизатора овога значајног научног скупа.


Међународна научна конференција поводом 55 година постојања Института економских наука

ECONOMIC SCIENCES ON THE CROSSROAD

У оквиру прославе јубилеја 55 година ИЕН 4. децембра 2013. године одржана је међународна научна конференција: "Economic Sciences on the Crossroad“ на којој је учествовало преко 100 истраживача из региона, других делова Европе али и из Туниса, Алжира и Русије.

economoc_Sciemce_on_crossroad13


ДРУШТВЕНЕ, ПОЛИТИЧКЕ И ЕКОНОМСКЕ ПРОМЕНЕ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

24. мaj
25. мaj
26. мaj

У оквиру Регионалног програма подршке друштвеним истраживањима на Западном Балкану (РРПП) оџана је тродневна научна конференција: "Друштвене, политичке и економске промене на Западном Балкану“ на којој је учествовало преко 100 истраживача из региона али и других делова Европе.


OPENING DATA SERVICES IN SOCIAL SCIENCES

21. март
22. март

У хотелу Москва одржана је 21-22. марта 2013. године међународна конференција "Opening Data Services in Social Sciences" у оквиру реализације FP7 пројекта SERSCIDA. Институт економских наука је домаћин конференције која окупља и остале партнере SERSCIDA пројекта: Центар за људска права Универзитета у Сарајеву, Босна и Херцеговина, Swiss Foundation for Research in Social Sciences, The UK Data Archives of the University of Essex, Swedish National Data Service of the University of Goteborg, Arhiv družboslovnih podatkov, Univerza v Ljubljani Slovenijaи Филозофски факултет у Загребу, Хрватска.


POST CRISIS RECOVERY

5. март     
6. март

Међународна научна конференција "Post Crisis Recovery" у организацији ИЕН и ББА окупила је еминентне научне раднике из Француске, Португалије, Турске, Румуније, Словеније, БиХ, Црне Горе и Србије као и представнике банака, осигуравајућих друштава, Народне банке Србије и Комисије за хартије од вредности Србије.


ECONOMIC CHANGES IN A TIME OF CRISIS: CHALLENGES AND OPPORTUNITIES

6. септембар
7. септембар

У периоду од 6. до 7. септембра 2012. године на Економском факултету Универзитета у Коимбри (као главног организатора и у сарадњи са суорганизаторима - Институтом економаких наука, Grupe de Estudos Monetarios e Financeiros (GEMF), CEMAFI Internationalom, Београдском банкарском академијом и Универзитетом Ница – Софија Антиполис) одржана је међународна научна конференција под називом: "Economic Changes in a Time of Ccrisis: Challenges and Opportunities".


FREE MARKET ROAD SHOW 2012

Конференција Free Market Road Show 2012 на тему: "Europe at a Turning Point: Europe on the Road to Serfdom? " одржана је 23. маја у Институту економских наука. Конференцију су организовали Hayek Institut, Austrian Economics Center, Liberty Fund, European Students for Liberty, European Coalition for Economic Growth и Институт еконсомких наука.


УЛОГА ПАРЛАМЕНАТА У ПРОЦЕСУ ОДЛУЧИВАЊА О ПРИОРИТЕТИМА: СМАЊЕЊЕ ЈАВНИХ ТРОШКОВА ИЛИ СТИМУЛИСАЊЕ ЕКОНОМИЈЕ

Сарадници ИЕН су присуствовали међународној конференцији под називом: "Улога парламената у процесу одлучивања о приоритетима: смањење јавних трошкова или стимулисање економије", која је одржана 3. марта 2012. године у Народној Скупштини РС у Београду, Конференцију је организовала Народна скупштине РС у сарадњи са Фридрих Еберт Фондацијом и Институтом економских наука.


REGIONAL COOPERATION AND EUROPEAN INTEGRATION

У понедељак, 7. новембра 2011. године, у организацији International Center for Promotion of Enterprises (ICPE), одржана је међународна научна конференција у Љубљани, под називом "Regional Cooperation and European Integration".


СЕМИНАР О СПРОВОЂЕЊУ И АНАЛИЗИ ФОКУС ГРУПА

Семинар о Спровођењу и анализи фокус група организује се на Институту економских наука у периоду 7-9 јун 2011. Семинар се реализује у оквиру Регионалног програма подршке истраживању у области друштвених истраживања на Западном Балкану (РРПП)


СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ ИСТРАЖИВАЊА У ОБЛАСТИ ДРУШТВЕНИХ НАУКА У СРБИЈИ

Институт економских наука као локална координациона јединица Регионалног програма подршке истраживању у области друштвених наука на Западном Балкану (РРПП) организовао је 14. априла 2011. године конференцију под називом "Стање и перспективе истраживања у области друштвених наука у Србији",


СРБИЈА И ЕВРОПСКА УНИЈА: ЕКОНОМСКЕ ЛЕКЦИЈЕ ОД НОВИХ ЧЛАНИЦA

У организацији Института економских наука, Универзитета Коимбра, Португал и Београдске банкарске академије одржана је 2. децембра 2010. године међународна научна конференција: "Србија и Европска унија: економске лекције од нових чланица".


БАНКООСИГУРАЊЕ - НОВЕ МОГУЋНОСТИ ЗА РАЗВОЈ ФИНАНСИЈСКОГ СЕКТОРА У БИХ И РС

У заједничкој организацији Удружења економиста Републике Српске - SWOT и Института економских наука у Бањи Врућици у близини Теслића 5 и 6.новембра 2010. године одржан је семинар под називом: "Банкоосигурање - нове могућности за развој финансијског сектора у Босни и Херцеговини и Републици Српској".


BANK PRESS FEST 2010.

BANK PRESS FEST - jединствен фестивал економске науке, бизниса и медија одржан је 16 и 17. јуна 2010. године.

Централни део фестивала односио се на саветовање економиста, привредника и банкара на тему: "Нови модел преивредног раста и развоја Србије - улога банкарско-финансијског сектора".


ЕКОНОМСКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ ДРУГЕ ДЕЦЕНИЈЕ XXI ВЕКА - Како изаћи из кризе -

14. април 2010. године 
15. април 2010. године

Међународну научну конференцију "ЕКОНОМСКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ ДРУГЕ ДЕЦЕНИЈЕ XXИ ВЕКА - Како изаћи из кризе" отворили су директор Института проф. др Дејан Ерић, проф. др Слободан Јауковић, помоцник Министра просвете и проф. др Рената Вокорокосова, главни координатор пројекта V-4.


У оквиру реализације медјународног пројекта Павле Савић измедју Универзитета у Ници – Софија Антиполис и ИЕН 9. октобра 2009. године у Ници одржана је међународна научна конференција:

"ИНТЕГРАЦИЈА СЕКТОРА ФИНАНСИЈСКИХ УСЛУГА ЗЕМАЉА БАЛКАНА У ЕВРОПСКИ ФИНАНСИЈСКИ СИСТЕМ - УТИЦАЈ ГЛОБАЛНЕ ФИНАНСИЈСКЕ КРИЗЕ НА ИНТЕГРАЦИОНЕ ТОКОВЕ"

fin_sys_int_balkan09

  

 

Организатори             universite_nicem             ien_logo      у сарадњи са                logo_fr_ministry_foreign          logo_mnauke

  


4. ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ЕРЕНЕТ

У заједничкој организацији Института економских наука (ИЕН), Београдске банкарске академије (ББА), Европске алијансе малог бизниса (ЕСБА) и ЕРЕНЕТ 25. септембра одржана је 4. годишња конференција ЕРЕНЕТ под насловом:

"СЕКТОР МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА У УСЛОВИМА СВЕТСКЕ ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ - ФИНАНСИРАЊЕ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА"


Поводом успешног завршетка ТЕМПУС пројекта„Business University of the New Age in Serbia-BBA", или скраћено BUONA, који заједнички реализују Београдска банкарска академија, Факултет за менаџмент (САА) Универзитета из Торина и Правни факултет Универзитета из Севиље, а уз покровитељство Института економских наука, Привредне коморе Београда и Италијанског института за спољну трговину 22. јуна одржана Међународну конференцију под називом:

"ПОСЛОВНЕ МОГУЋНОСТИ У СРБИЈИ: ПРИМЕРИ ИТАЛИЈАНСКОГ БИЗНИСА И УЛОГА ОБРАЗОВАЊА У ОБЛАСТИ МЕНАЏМЕНТA"

business_oppor_in_serbia

Научни радови html ikona

Међународна научна конференција поводом 50 година постојања Института економских наука

ИЗАЗОВИ ЕКОНОМСКЕ НАУКЕ У 21 ВЕКУ

4. децембар 2008.

У поводу прославе јубилеја 50 година постојања ИЕН 4. децембра Међународну научну конференцију су отворили директор ИЕН проф. др Дејан Ерић, проф. др Valter Cantino декан Факултета за менаџмент (САА) Универзитета у Торину, проф. др prof. dr Stephane Ngomai декан Факултета за право, политичке науке, економију и менаџмент Универзитета у Ници - Софија Антиполис и декан ББА проф. др Хасан Ханић.

5. децембар 2008.

Другог дана конференције настављене су презентације по програму. На крају је одржана завршна пленарна седница на којој су модератори сесија (проф. др J.P. Guishard, проф. др Саша Поповић, проф. др Antal Szabo, проф. др Драган Милинковић Фимон и мр Јован Зубовић) дали кратак преглед радова и закључака.

Mонографије међународног значаја
fin_systems_integration challenges_ec_sci

 

Организатори       ien_logo      logo_mnauke      у сарадњи са         universite_nicem          saa_torino_logo      bba_logom

  


МОГУЋНОСТИ И РАЗВОЈ ОСИГУРАЊА У СВИЈЕТЛУ АКТУЕЛНОГ ЗАКОНА О ОСИГУРАЊУ

Стручни семинар, 6. јун 2009. године, Бања Лука, Република Српска
Организатори: Удружење економиста Републике Српске (SWOT), ББА уз покровитељство Агенција за осигурање Републике Српске.


bimun_logo
БЕОГРАДСКИ МЕЂУНАРОДНИ МОДЕЛ УН - "БИМУН 2008"

Пета међународна конференција од 27. до 30. марта 2008. године у Институту економских наука, Београд
Организатори: Удружење за Уједињене нације Србије

 

 

БИМУН је међународна омладинска конференција, на којој се симулира заседање органа Уједињених нација на следеће теме:

  • САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ: "Опасност ширење нуклеарног оружја: Ситуација у Ирану"
  • ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА - ВИ Комитет: "Јачање улоге Уједињених нација - Ревиталиyација Генералне скупштине "
  • САВЕТ ЗА ЉУДСКА ПРАВА: "Права иyбеглица и расељених лица на Западном Балкану "
  • КОМИТЕТ ЗА СВЕТСКУ БАШТИНУ УНЕСКА: "Одр\ање светске баштине и одрживи развој"
  • БИМУН Форум - Пленарно: "Глобална акција у вези климатских промена"

На конференцији ће учествовати око 160 младих (130 делегата - студената факултета друштвених наука и 30 чланова студентског тима и волонтера) из преко 20 земаља.

У Институту економских наука ће се симулирати седнице Савета безбедности УН на тему: "Опасност ширења нукларног рата - ситуација у Ирану"

.


bimun_logoБЕОГРАДСКИ МЕЂУНАРОДНИ МОДЕЛ УН - "БИМУН 2007"

Међународна конференција од 24. до 29. априла 2007. године у Институту економских наука, Београд

Организатори: Удружење за Уједињене нације Србије,Тим пројекта чине студенти заврсних година и постдипломци друствених наука Универзитета у Београду
Домаћин скупа: Савез клубова за УН Београда

 

БИМУН је међународна омладинска конференција, на којој се симулира заседање органа Уједињених нација на следеће теме:

  • САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ: "Опасност ширење нуклеарног оружја: Ситуација у Ирану"
  • ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА - ВИ Комитет: "Јачање улоге Уједињених нација - Реформа савета безбедности"
  • САВЕТ ЗА ЉУДСКА ПРАВА: "Права националних мањина у југоисточној Европи"
  • КОМИТЕТ ЗА СВЕТСКУ БАШТИНУ УНЕСКА: "Заштита угрожене баштине у конфликтним областима"

Учесници конференције били су студенти из земаља југоисточне Европе, као и других земаља Европе и света. На БИМУН 2007 било је око 160 учесника из преко 20 земаља.


capital_markets

ТРЖИШТЕ КАПИТАЛА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ: РЕГУЛАТИВА И УСАГЛАШЕНОСТ

Други међународни семинар на ББА од 29. октобра до 2. новембра 2007. године

Организатори: Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) и FINRA International, ICMA Center, University of Readibg, ББА и International Finance Corporation (IFC)

capital_marketsПРОГРАМ ТРЖИШТА КАПИТАЛА

Први међународни семинар на Београдској банкарској академији од 26. фебруара до 2. марта 2007. године

Организатори: BBA, NASD International и ICMA Centre, University of Reading

 


lmq_logo

ПРОГРАМИ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ЛИДЕРСКЕ И МЕНАЏЕРСКЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ (L&M.Q.)

Организатори: ИЕН, ББА и H.R. Capital

 


КЉУЧНА ПИТАЊА МЕЂУНАРОДНЕ ЕКОНОМСКЕ АГЕНДЕ

Међународни курс за представнике администрација земаља југоисточне Европе и Заједнице Независних Држава од 18. септембра до 6. октобра 2006. године у Институту економских наука, Београд

Organizotori: UNCTAD, Министарство за економске односи са иностранством Републике Србије и ИЕН


oecd_ logo

СЕМИНАР О ТРАНСПАРЕНТНОСТИ БУЏЕТА КАО СРЕДСТВУ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈE

3 и 4. јун 2004. године, Институт економских наука, Београд

Организатори: ИЕН, Организација за економску сарадњу и развој (OECD), Иницијатива Пакта за стабилност за борбу против корупције (SPAI) и Влада Србије

spai_logo

logo_eadiПОВРАТАК РАЗВОЈУ

Међународна конференција, 7. новембар 2003. године
Организатори: ИЕН и European Association of Development Research and Training Institutes Bonn (EADI)

Међународна конференција, 7. новембар 2003. године EADI-a и Института у оквиру иницијативног пројекта EADI EDC 2010.

Основна сврха пројекта је да обезбеди средства за истраживање, промоцију и дискусију - форум на коме би се разменила и развила гледишта различитих аутора.

Конференција је организована као традиционални једнодневни скуп размене и развоја дискусија на одредену тему. Скуп се отвара ујутро, а завршава касно после подне.


СРБИЈА И ЦРНА ГОРА НА ПУТУ ЗА ЕВРОПСКУ УНИЈУ - ДВЕ ГОДИНЕ КАСНИЈЕ

Међународна конференција, 6 и 7. децембар 2002. године, САВА Центар, Београд

Организатори: Институт економских наука, Европски покрет у Србији и Friedrich Ebert Stiftung