Međunarodna konferencija: "Opening Data Services in Social Sciences"

21. marta 2013. u 9.30 u hotelu Moskva otvorena je međunarodna konferencija "OPENING DATA SERVICES IN THE SOCIAL SCIENCES" u okviru realizacije FP7 projekta SERSCIDA. Institut ekonomskih nauka je domaćin konferencije koja okuplja i ostale partnere SERSCIDA projekta: Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, Swiss Foundation for Research in Social Sciences, The UK Data Archives of the University of Essex, Swedish National Data Service of the University of Goteborg, Arhiv družboslovnih podatkov, Univerza v Ljubljani Slovenija i Filozofski fakultet u Zagrebu, Hrvatska.

[22. mart]

Plenarna sesija

Direktor Instituta prof. dr Dejan Erić je učesnicima poželeo dobrodošlicu i uspešnu konferenciju. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. dr Žarko Obradović je otvorio konferenciju i u uvodnom obraćanju je ukazao na značaj donošenja strateških i operativnih odluka zasnovanih na ažurnim, relevantnim i dostupnim primarnim podacima, posebno ističući značaj baza podataka u društvenim naukama i dao punu podršku nadležnog ministarstva za realizaciju SERSCIDA projekta. Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, prof. dr Jasmin Komić i zamenik ministra nauke i obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine gospodin Jasmin Branković su ispred Bosne i Hercegovine podržali projekat SERSCIDA i ukazali na strateški značaj kreiranja arhiva društvenih podataka u zemljama u regionu. Direktor centra za ljudska prava gospodin Saša Madacki ukratko je ukazao na najvažnije aspekte SERSCIDA projekta. Uvodnu sesiju zatvorio je izvršni direktor German Data Forum, dr Denis Huschka predavanjem po pozivu o značaju arhiviranja podataka u društvenim naukama i praktičnim problemima u funkcionisanju digitalnih arhiva.

mart21_fp71 mart21_fp72
mart21_fp73 mart21_fp74
mart21_fp75 mart21_fp76
mart21_fp77 mart21_fp78
mart21_fp79 mart21_fp710

1. Sesija

Tokom prve sesije prezentovan je izveštaj "Country Assessment Reports: policy, infrastructure and researchers' interest in data services" u kome su predstavljeni rezultati obimnog istraživanja u okviru SERSCIDA projekta koje su obavili istraživački timovi lokalnih partnera: Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, Filozofski fakultet u Zagrebu i Institut ekonomskih nauka, Beograd. Izveštaj je predstavljen u formi uporedne analize rezultata za sve tri zemlje po oblastima obuhvaćenim istraživanjem.

Dr Aleksandra Bradić-Martinović, IEN, predstavila je dosadašnju praksu arhiviranja istraživačkih podataka i interes istraživača za osnivanje nacionalnog servisa (arhive) podataka; Marijana Glavica, Filozofski fakultet, Univerzitet u Zagrebu, predstavila je postojeću istraživačku infrastrukturu i potencijale za izgradnju nacionalnih arhiva; Lejla Somun-Krupalija, Centar za ljudska prava, Univerzitet u Sarajevu, predstavila je aspekte analize relevantnog zakonodavstva i potencijalnih izvora finansiranja nacionalnih arhiva. Sesiju su zatvorili predstavnici Arhiva družboslovnih podatkov iz Ljubljane, prof. dr janez Štebe i Irena Irena Vipavc Brvar, koji su održali istorijat i razvoja i funkcionisanje ADP-a.

mart21_fp711 mart21_fp712
mart21_fp713 mart21_fp714
mart21_fp715 mart21_fp716

2. Sesija

Narednu sesiju otvorio je Hans Jørgen Marker, predsednik CESSDA (Council of European Social Science Data Archives) koji je prezentovao aktivnosti i projekte koje implementira ova organizacija. zatim su Hilary Beedham i dr Peter Farago predstavili rad United Kingdom Data Archive i Swiss Foundation for Research in Social Sciences, respektivno.

mart21_fp717 mart21_fp718
mart21_fp723 mart21_fp719

mart21_fp725

3. Sesija

Tokom treće sesije, prof. dr Daniela Andren sa Orebro Univerziteta iz Švedske je prezentovala svoja iskustva u radu sa istraživačkim podacima u društvenim naukama. Umesto Tony Chapple iz United Kingdom Office for National Statistics (ONS) koji je bio sprečen da prisustvuje konferenciji, Hilary Beedham je izložila rad ONS-a u arhiviranju i distribuciji podataka prikupljenih kroz primarna istraživanja. Prvi dan konferencije su zatvorili doc. dr Miran Lavrič i prof. dr Sergej Flere sa Filozofskog fakulteta u Mariboru izlaganjem od benefitima istraživača i predavača u društvenim naukama koji proizilaze iz postojanja nacionalnog arhiva podataka.

mart21_fp720 mart21_fp721
mart21_fp724 mart21_fp722

mart21_fp726