Istraživački sastanak povodom projekta “Unapređenje politike oporezivanja duvana u zemljama sa niskim i srednjim nivoom dohotka”

conference

Predstavnici Instituta ekonomskih nauka- dr Jovan Zubović, dr Isidora Ljumović, dr Mihajlo Đukić i ma Olivera Jovanović su učestvovali na konferenciji o ekonomiji duvana u Centralnoj i Istočnoj Evropi uz poseban osvrt na poresku politiku. Konferencija je ujedno bila i drugi istraživački sastanak nacionalnih timova na projektu "Unapređenje politike oporezivanja duvana u zemljama sa niskim i srednjim nivoom dohotka”. Period održavanja konferencije je 8-10 Maj 2018. godine u Varšavi, Poljska.

Najvažniji cilj konferencije jeste obezbeđivanje podrške u razvoju regionalne istraživačke mreže radi stvaranja kapaciteta u oblasti ekonomije duvana uz unapređenje ekonomske analize u polju poreske politike oporezivanja duvana i duvanskih proizvoda. Ujedno, cilj konferencije jeste i širenje informacija i podataka o politici kontrole duvana u zemljama Centralne i Istočne Evope kao i u zemljama regiona Crnog Mora. Učesnici konferencije su bili brojni ekonomski eksperti u ovoj oblasti koji su prezentovali svoja iskustva u istraživanjima i dali preporuke za prevazilaženje aktuelnih istraživačkih problema.

Prvog dana konferencije prezentovane su nacionalne studije učesnika na projektu iz Ukrajine, Rusije, Češke i Poljske kako bi se prikazao tok istraživanja kao i primena istraživačkih saznanja u praksi i nacionalnim politikama. Posebna pažnja posvećena je nedostatku javno dostupnih podataka kao najvažnijoj prepreci za kvalitetna projektna istraživanja uz analizu potencijalnih načina za prevazilaženje ovog problema.

Drugi dan konferencije bio je usmeren ka istraživanjima na projektu koja su tek započela u zemljama Balkana i osnovnim rezultatima do kojih se došlo. Tokom trećeg dana konferencije prezentovani su modeli za ocenjivanje cenovne i dohodovne elastičnosti tražnje za duvanskim proizvodima.

 

Frank J. Chaloupka, UIC   Jovan Zubović, direkor IEN
     
Učesnici    Frank J. Chaloupka, UIC