Nastavkom istraživanja stranice, Vi prihvatate upotrebu kolačića. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije i/ ili ne želite da imate kolačiće kada koristite stranicu, posetite deo O kolačićima.

Slažem se
Projekat INEQ RS Covid-19

Projekat INEQ RS Covid-19

Social Stability in Serbia Challenged? Pandemics, Economic losses, Inequality and Policy Responses – INEQ RS Covid-19

Iako projekcije ukazuju na relativno blagi i privremeni pad srpskog BDP-a, ekonomski gubici različitih grupa koji proističu iz pandemije usled virusa Covid-19 još uvek nisu poznati i manje ih je lako predvideti. Čak i pre pandemije, Srbiju su karakterisali visoki nivoi nejednakosti i siromaštva, a prvi podaci pokazuju da trenutna kriza posebno pogađa radnike koji su već ugroženi: neformalno zaposlene, samozaposlene, osobe sa niskim zaradama, zaposlene bez ugovora za stalno, radnike u malim firmama, kao i žene i mlade.

Projekat INEQ RS Covid-19 ima za cilj da, kroz analizu različitih izvora podataka i najsavremenije metode istraživanja 1) identifikuje grupe sa najvećim gubicima usled epidemije, 2) analizira efekte krize na njihov položaj na tržištu rada i njihove prihode i 3) analizira pravičnost i efektivnost sprovedenih nacionalnih programa i predloži dalje mere zasnovane na podacima za ublažavanje efekata krize izazvane virusom Covid-19.

INEQ RS Covid-19 je finansiran od strane Fonda za nauku Republike Srbije.

Detaljnije o projektu možete naći u njegovom opisu u dokumentu ovde.

Članovi projektnog tima

Izveštaji iz istraživanja

Sažeci za javne politike

Ostalo

Podatke sa projekta možete pronaći ovde.