Nastavkom istraživanja stranice prihvatate upotrebu kolačića. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije i/ ili ne želite da imate kolačiće kada koristite stranicu, posetite deo O kolačićima.

Slažem se
Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji

Primenjena istraživanja

Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji

Finansiran od: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH

Koordinator tima Instituta ekonomskih nauka: dr Lara Lebedinski
Trajanje: 2022-2023

 

Opis:

Cilj InR programa je podrška Vladi Republike Srbije u sprovođenju Nacionalne strategije za socijalno uključivanje Roma u Republici Srbiji 2016-2025. Program je usmeren na ostvarivanje pet rezultata čija se realizacija meri pomoću tri modula indikatora:

  • Rezultat 1 odnosi se na savetodavnu podršku Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog i Koordinacionom tela za praćenje sprovođenja Nacionalne strategije za Rome prilikom uspostavljanja potrebnih struktura i procesa.
  • Rezultat 2 odnosi se na podršku lokalnim partnerima u odabranom broju opština u sprovođenju ciljeva i zadataka Nacionalne strategije za Rome.
  • Rezultat 3 se fokusira na mere koje imaju za cilj poboljšanje situacije na tržištu rada Roma i drugih marginalizovanih grupa.
  • Rezultat 4 odnosi se na smanjenje stereotipa i diskriminacije.
  • Rezultat 5 podržava lokalne agencije u odabranim opštinama za potrebe pomoći romskoj populaciji i drugim etničkim grupama u prevazilaženju osnovnih socio-ekonomskih izazova tokom pandemije COVID-19.

Projektni zadatak IEN podrazumeva pružanje istraživačke podrške u proceni indikatora modula 2 koji ima za cilj merenje ukupnog poboljšanja socio-ekonomskih prilika za 8.800 korisnika programa. U cilju evaluacije indikatora Modula 2 i kvantifikacije iskustva koje su korisnici imali sa merama GIZ-a, u okviru tri talasa ispitivanja intervjuisano je ukupno 1.684 korisnika programa.