Nastavkom istraživanja stranice prihvatate upotrebu kolačića. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije i/ ili ne želite da imate kolačiće kada koristite stranicu, posetite deo O kolačićima.

Slažem se
Tobacco Taxation in Eastern Europe

Tobacco Taxation in Eastern Europe

Koordinator tima Instituta ekonomskih nauka: dr Jovan Zubović

Trajanje: 2024-

Opis:

Od 2024. godine Institut ekonomskih nauka učestvuje u realizaciji međunarodnog projekta „Tobacco Taxation in Eastern Europe“ koji finansira Blumberg inicijativa za smanjenje upotrebe duvanskih proizvoda, a koordiniše Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (ger. Wiener Institut für internationale Wirtschaftsvergleiche – WIIW). Cilj projekta jeste sticanje naučnih saznanja i rezultata koji će omogućiti kreiranje preporuka javnih politika zasnovanih na podacima iz istraživanja, a usmerenim na unapređenje politike oporezivanja duvanskih proizvoda u Republici Srbiji. Aktivnosti na projektu su primarno usmerene na osnovna istraživanja, te se tokom 2024. godine realizuju tri istraživačke teme. Prva istraživačka tema obrađuje elastičnost inicijacije pušenja kod mladih u Republici Srbiji. Druga istraživačka tema uključuje analizu vremenske varijabilnosti cenovne i dohodovne elastičnosti tražnje za duvanskim proizvodima. Treća istraživačka tema analizira implementaciju politika kontrole upotrebe duvanskih proizvoda u Republici Srbiji u periodu od 2018. do 2023. godine, kao i najvažnije indikatore upotrebe duvanskih proizvoda.

Pored Instituta ekonomskih nauka, projekat uključuje istraživačke institucije iz Bugarske, Rumunije, Poljske, Turske, Ukrajine i Gruzije.

Članovi tima su: dr Jovan Zubović (rukovodilac projekta), dr Aleksandar Zdravković, dr Olivera Jovanović, dr Valentina Vukmirović, MA Boban Nedeljković.

Projekat „Tobacco Taxation in Eastern Europe“ se realizuje kao nastavak značajnog međunarodnog projekta „Accelerating Progress on Effective Tobacco Tax Policies in Low- and Middle-Income Countries“ (2017-2023) kojim je rukovodio Univerzitet Ilinois iz Čikaga, SAD. Institut ekonomskih nauka je član konzorcijuma od 2017. godine.

U prethodnom projektnom ciklusu (2017-2023) su sprovedena istraživanja usmerena na procenu cenovne i dohodovne elastičnosti tražnje za duvanskim proizvodima u Zapadnom Balkanu, necenovnih determinanti tražnje za duvanskim proizvodima u Zapadnom Balkanu i analizu efekata oporezivanja na budžetske prihode, potrošnju domaćinstva i zdravstvene troškove povezane sa pušenjem u Republici Srbiji. Institut ekonomskih nauka je, pored istraživačke uloge, obavljao i ulogu koordinatora za sve ekonomije Zapadnog Balkana koje su učestvovale u projektu.

Dosadašnji rezultati projekta se mogu videti ovde: