Nastavkom istraživanja stranice, Vi prihvatate upotrebu kolačića. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije i/ ili ne želite da imate kolačiće kada koristite stranicu, posetite deo O kolačićima.

Slažem se
Analiza savremenih ekonomskih i finansijskih trendova

Primenjena istraživanja

Analiza savremenih ekonomskih i finansijskih trendova

Finansiran od: UNDP

Koordinator tima Instituta ekonomskih nauka: dr Jovan Zubović

Trajanje: 2022

Opis:

Cilj projekta je da se Ministarstvu privrede i Ministarstvu finansija Republike Srbije pruži podrška za donošenje odluka zasnovanih na dokazima o tome kako da se prevaziđu negativni uticaji ukrajinske krize na srpsku privredu i finansijsko tržište.

Glavni cilj prve komponente je procena veličine i strukture neposrednog/kratkoročnog uticaja ukrajinske krize na srpske kompanije, kao i analiza potencijalnog srednjoročnog uticaja. Projektne aktivnosti obuhvataju analizu neposrednog uticaja krize u Ukrajini na srpske kompanije, kao i procenu srednjoročnih posledica u slučaju da se poremećaji izazvani krizom u Ukrajini nastave. Fokus projekta su velike kompanije, kao i mikro, mala i srednja preduzeća koja posluju u Srbiji koja su pogođena krizom. Analiza uključuje procenu direktnih i indirektnih uticaj krize na srpsku privredu.

Glavni cilj druge komponente je procena promena odnosno poremećaja koji su nastali kao posledica ukrajinske krize na globalne investicione tokove i pristup finansijama u Srbiji. Projektne aktivnosti obuhvataju analizu globalnih i regionalnih trendova na finansijskim tržištima i tržištima kapitala izazvanih krizom u Ukrajini. Takođe, prikazane su potencijalne posledice na investicije u Srbiju. Analiza je fokusirana na ključne globalne trendove, odnosno na to kako se oni odražavaju na ekonomije uporedivih zemalja Centralne i Istočne Evrope. Takođe, prikazane su implikacije pomenutih trendova na finansijsko tržište i privredu Srbije.